dimarts, 11 de novembre de 2014

ELS LLENGUATGES

Reciclar es transformar algo que ya no sirve en algo hermoso” (Bruno, 5 anys)

Inventar usos per als objectes de l’entorn és una aptitud natural dels nens des de l’inici de la vida. Les descobertes parteixen sempre de la exploració sensorial dels objectes, i dotar-los de simbolisme és una forma natural d’adaptar la complexitat del món i entendre-la, abans de racionalitzar-la. Tots els nens d’abans i d’ara juguen a representar idees mitjançant els objectes que troben per ahí: pedres, rajoles,pals, terra, aigua, cartrons… com més des estructurats, més possibilitats d’inventar; i d’aquesta habilitat natural d’inventar jugant sorgeixen les habilitats de pensament: comparar, deduir, agrupar, relacionar, explicar…
I de la complexitat de tot el que és possible sorgeixen les grans preguntes que originen el pensament científic, i de les interpretacions sorgeix el pensament creatiu: què és un científic sinó algú que tracta d’entendre les coses posant el punt de mira de diferent manera? I què és un artista sinó aquell que representa el món des d’ell mateix, malgrat els convencionalismes socials?

Per a nosaltres, utilitzar elements naturals o reciclables per a crear coses és una eina important, doncs ens permet comprovar que els nens tendeixen de forma natural a produir bellesa, ordre, estructura, harmonia, que organitzen els elements des del seu punt de vista, que gaudeixen molt del sentit de “obra” pròpia i original, i, molt important, que els agrada compartir el que fan.

Es tracta d’art efímer, de fer i desfer, només guardem fotos dels moments i els productes, però, en eixe “tornem a començar inventant possibilitats”, esbrinem el mateix plaer de la primera vegada i, encara que no sabem el que pensen, sentim que viuen el moment, que aprenen a ser i a estar.

5 comentaris:

 1. hola soc nerea de cinqué, eixos treballs estan molt gualls, m' encanten eixes activitats de fer manualitats.

  ResponElimina
  Respostes
  1. La veritat és que compartir les activitats que fan els nostres companys d'infantil és molt guai!!

   Elimina
 2. hola soc Jaume de 5é a mi també m'agraden molt els treballs,són molt originals

  ResponElimina
 3. Hola soc Arantxa de 6é la veritat cuant e vist eixes manualitats e penssat de quin curs son?,despres e vist que eren de infantil i la veritat man sorpres molt. I esque tu els veus en el pati jugat i clar te pereixen super menudets,despres cuant veus les coses que fan dius pero si eu fan millor que yo. I esque sols tene 5 anys cuant tinguen 11 no vuy ni pensaro per que son uns artistes.
  Ten molta imaginasio.
  Tambe ami me agrada vorelos jugant riguense per el pati que segueixen axi.
  SON UNS ARTISTES!!!

  ResponElimina